در هر خريد و فروشی ، گارانتي یا ضمانت نامه تعهدي است که فروشنده در مقابل محصول يا خدماتي ارائه مي کند، و معمولا متعهد مي شود در صورت برآورده نشدن ادعاي خود، حاضر به تعمير، جبران خسارت و يا تعويض کالا خواهد شد.ارائه گارانتی بابوجود آوردن احساس نسبی اطمینان به فروش بیشتر محصول کمک می کند ، از طرفی ضمانت نامه برای شرکت فروشنده تعهدی ایجاد میکند . در مورد کامپیوتر و قطعات مربوطه با داستان متفاوتی روبرو هستیم.تقریبا معنای عرفی گارانتی در بازار کامپیوتر ایران شامل ضمانت محدود به تعمیرات و یا تعویض قطعه معیوب به شرطی است که بتوان اثبات کرد اشکال از خود کالا بوده است. در چنین شرایطی هم سازنده تضمین نمیکند که خسارت شما جبران شود مثلاً اگر عکسهایی بسیار مهم مانند رخدادی خاص در زندگی شما در اثر نقصان کارکردی مموری کارت دوربین دیجیتال از بین برود سازنده به شما فقط یک مموری جدید خواهد داد و مسئولیتی در مورد از دست رفتن عکسهای مهمی مانند تولد فرزندتان نخواهد داشت.
در شرایط تحریم ( البته خیلی تفاوتی هم دیده نمیشه ) که کشور ما با شرکتهای بزرگ ارایه محصولات در دنیا ارتباط ندارد معنای گارانتی هم تفاوت دارد . در زیر با اشاره به چند نکته که حاصل ۱۵ سال سابقه در بازار کامپیوتر میباشد به ادامه بحث میپردازیم
گارانتی شرکت های معتبر یعنی کالای اصل :
خرید کالاهایی که گارانتی شرکت هایی با سبقه بیشتر و رسمیت بیشتری دارند هر چند هم گارانتی را کاملا نادیده بگیریم ارزش بیشتری نسبت به کالاهایی با گارانتی های متفرقه دارند . معمولا شرکت های متفرقه عمر ارائه خدمات کمتری ، تکنسین محدود ، منبع تامین کالای غیر معتبر، تعهد کمتر و ….. دارند . این تفاوت در مورد کالاهایی همچون هارد دیسک بیشتر دیده می شود ، در حدی که قطعا میتوان گفت هارد اصل در بازار ایران فقط با گارانتی شرکت های معتبر موجود می باشد. در مورد مانیتور این قاعده متفاوت می باشد به طوریکه به دلیل درصد پایین خرابی و نبود کالای تقلبی این دستگاه وسیاست تولید کنندگان کفه ترازو را به نفع کالاهای بدون گارانتی کرده است .
بازاری تاثیر پذیر:
بازار کامپیوتر راتقریبا میتوان تاثیر پذیر ترین بازار از عوامل خارجی دانست به طوریکه قیمت دلار ، سیاست خارجه ، سیاست ورود کالا به کشور ،مافیای بازار ، تقاضای بازار و انواع اقسام دلایل معقول و غیر معقول بر نرخ و نحوه توضیع کالا در بازار کامپیوتر تاثیر دارد . از این رو با توجه به شرایط بازار و کشور بعضا تامین کالای یدک و تعمیری توسط شرکت های گارانتی کننده ( حتی گارانتی معتبر ) با مشکل مواجه وبعضا موجب معطلی مصرف کننده می شود .
ماهیت کالا:
درصد خرابی ومیزان نیاز به گارانتی درکالاها متفاوت می باشد . مثلا می توان گفت درصد خرابی قطعه ای همچون سی پی یو پایین و نزدیک به صفره و از طرفی تقلبی این کالا در بازار دیده نمیشود ،از اینرو گارانتی در مورد این کالاخیلی مهم نیست . ولی در مورد کالاهای دیگر متفاوته مثلا فلش مموری با هر مارکی درصد خرابی دارد و کالای تقلبی آن نیز د بازار موجوده وباید حتما حتما در خرید آن دقت کرد و برند و شرکت عرضه کننده را به درستی انتخاب کرد .
انتظار واقع بینانه:
گارانتی به معنای تعهد در برابر اظهارات موقع فروش کالا می باشد . در کارت گارانتی که به هنگام خرید کالا به مشتری ارائه می گردد شامل موارد ریز و درشت، منطقی و گاها غیر منطقی میباشد که بعضا عدم توجه به مفاد آن موجب ابطال وعدم شمول ضمانت نامه میشود .
ارزش گارانتی در برابر کالا:
گاها مشاهده می شود گارانتی یک کالا با درصد خرابی کم موجب افزایش فزآینده قیمت کالا می شود ،که در این صورت لقای گارانتی را می توان به عطای آن بخشید . البته باید احتمال اصل و غیر اصل بودن کالا را هم در نظر گرفت ، معمولا شرکت های با سابقه آوازه ی خود راباکالای غیر اصل خراب نمیکنند .
ارزش گذاری شرکت گارانتی دهنده :
ملاک های مختلفی را میتوان برای تشخیص اعتبار یک شرکت به کار برد ، از جمله می توان از سابقه شرکت ، طیف و وسعت کالاهای شرکت ،اعتبار برندهای عرضه شده ، فاصله شرکت گارانتی کننده از تولید کننده کالا ( مثلا ارائه گارانتی برای کالای تولید داخل سریعتر و راحت تر می باشد ) نام برد.
نظرات مشتریان گذشته:
از مهمترین ملاک های سنجش اعتبار یک شرکت باید به نظرات مشتریان آن شرکت اشاره کرد . البته نظرات منصفانه و غیر منصفانه را نیز باید مورد توجه قرار داد .